Evolutionsteorien siger, at det er de individer, der er bedst tilpassede, der overlever og får afkom. Man kan derfor spørge, hvorfor overtro ikke er blevet elimineret, for overtroiske individer spilder tid og resourcer i forbindelse med ritualer og ofringer, hvilket ikke-overtroiske individer ikke gør.

Kapitel 10 forsøger at svare på dette spørgsmål. Nedenunder ses udpluk derfra.

Fordele ved overtro

Når vi skal svare på, hvorfor evolutionen ikke har udryddet overtro, vil det mest naturlige være først at overveje, om overtro tilbyder nogle fordele, der opvejer ulemperne. [...]

I kapitel 5 omtalte jeg placeboeffekten, altså det at en behandling, der egentlig er uvirksom, alligevel kan få en til at få det bedre. Placebo-effekten er afhængig af, at man tror på, at behandlingen virker.

Dermed vil individer, der tror på, at shamanens helbredende magi virker, have en fordel frem for dem, der ikke tror på det, da placeboeffekten vil virke for dem. [...]

Overtro som et biprodukt

En mulig supplerende forklaring er, at tro er et biprodukt af noget andet, der er en fordel for os. Biologen Richard Dawkins giver i bogen ”Illusionen om Gud” en god analogi, der illustrerer dette:

Natsværmere observeres tit at flyve i en stadigt snævrere spiral rundt om et tændt stearinlys, indtil de flyver ind i flammen.

Man kan så spørge sig selv, hvilken evolutionær fordel natsværmerne kan have af dette, og svaret er naturligvis ingen. Det er sådan set det helt forkerte spørgsmål at stille.

Natsværmernes selvdestruktive adfærd kommer nemlig af en adfærd, der har været en fordel for natsværmerne, men som med menneskers brug af selvskabte lyskilder har fået en negativ side.

Natsværmere navigerer nemlig ved hjælp af lyset fra Solen og Månen, der pga. deres store afstand gør, at man flyver i en lige linje, hvis man sørger for at holde en fast vinkel til dem.

Dette udnytter natsværmere, men det giver det problem, at hvis man sørger for at holde en fast vinkel til en lyskilde, der er tæt på, så vil man følge en spiral, der fører ind i lyskilden.

Natsværmernes selvdestruktive adfærd er altså ikke en evolutionær fordel for dem, derimod er den et biprodukt af en adfærd, der ellers er en fordel for dem.

En række forskere, som f.eks. ovennævnte Richard Dawkins, har foreslået, at tro blot er et biprodukt af noget evolutionen har fremavlet i os.

Forrige side Næste side